Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Odział Gorzów Wlkp. - Niedziela, 16 Grudzień 2018r.

W Urzędzie Marszałkowskim w Zielonej Górze spotkali się członkowie Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego Województwa Lubuskiego (WRDS). Niestety program spotkania został w ostatniej chwili zmieniony . Główne punkty czyli:-Konstytucja Biznesu i Cele obszary i działania Ministerstwa Przedsiębiorczości i Technologii zostały przeniesione na kolejne spotkania WRDS. (Prelegenci, którzy mieli referować w/w tematy w ostatniej chwili odwołali swój przyjazd). Troszeczkę na zasadzie „zapchaj dziury” w to miejsce wrzucono skądinąd bardzo ciekawy temat: -Infrastruktura transportowa Województwa Lubuskiego. Przedstawiono prezentację dotyczącą aktualnego stanu, oraz planów inwestycyjnych dotyczących linii kolejowych oraz drogowych. Szczególnie ciekawa była dyskusja dotycząca inwestycji w północnej części województwa. (rewitalizacja linii Gorzów –Krzyż oraz elektryfikacja kierunku Kostrzyn-Krzyż). Podczas dyskusji pochodziło do ostrej wymiany zdań pomiędzy Wojewodą Lubuskim Władysławem Dajczakiem a Marszałkiem Województwa Lubuskiego Elżbietą Polak. Sytuację próbował ratować Przewodniczący WRDS Janusz Jasiński. Jego stwierdzenie, że „w nerwach człowiek traci połowę inteligencji” ostudziło trochę temperaturę dyskusji. Temat infrastruktury transportowej będzie kontynuowany na następnym spotkaniu, na które zostaną zaproszeni przedstawiciele Polskich Linii Kolejowych.

Członkowie Rady podjęli uchwałę o zmianie na stanowisku Przewodniczącego WRDS. Przedstawiciela pracodawców-Janusza Jasińskiego zastąpiła Elżbieta Polak. (kadencja Przewodniczącego trwa rok). E. Polak poprosiła o zgłaszanie  tematów na najbliższe posiedzenia WRDS. Oto one: -konstytucja dla biznesu, -zrównoważony rozwój, -transport,- sytuacja w ochronie zdrowia, -umowy „śmieciowe”.

O Energetyce Lubuskiej na WRDS