Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Odział Gorzów Wlkp. - Wtorek, 25 Wrzesień 2018r.

Piąta tura negocjacji doprowadziła do zawarcia porozumienia płacowego w Enea S.A. Podczas negocjacji strona pracodawcy reprezentowana była przez:- członków zarządu Enea S.A. Piotra Olejniczaka i Zbigniewa Piętkę, doradcę zarządu Bogdana Klepasa i dyr. Anetę Pelczarską. Argumenty, które były przytaczane podczas wcześniejszych negocjacji oraz kolejne propozycje przedstawicieli Pracowników i zarządu Enea S.A. po ponad 4 godzinach negocjacji doprowadziły do zbliżenia stanowisk, i jak się później okazało zawarcia porozumienia płacowego.

Parametry zawartego porozumienia :

1. Obligatoryjna podwyżka płac zasadniczych od stycznia 2018 r. Wyższą podwyżkę dostaną osoby będące poniżej średniej płacy zasadniczej w swojej kategorii zaszeregowania.

2.Indywidualne przeszeregowania. Strona związkowa wyciągnęła wnioski z rozliczenia 2017 r. - wyodrębniła i uzgodniła kwotę bazową na indywidualne przeszeregowania.

3.Spłata braku podwyżek w styczniu i lutym. Ponieważ podwyżki płac zasadniczych nastąpią od marca 2018 r., 20 marca 2018 r. zostanie wypłacona rekompensata za dwa pierwsze miesiące 2018 r.

4.Jednorazowa wypłata. Uwzględniając dobre wyniki wypracowane w 2017 r. , oraz zbliżające się Święta Wielkanocne uzgodniono że 20 marca 2018 zostanie wypłacona jednakowa dla wszystkich Pracowników premia.

5.Nagroda na Dzień Energetyka. Uzgodniono minimalną kwotę nagrody ( z możliwością jej podwyższenia).

6. Premia na Święta Bożego Narodzenia. O wysokości tej premii będziemy rozmawiać w czwartym kwartale 2018 r.

Szczegółowe zasady podwyżek płac zasadniczych z pkt 1 i 2 zostaną uzgodnione 28 lutego 2018 r.

„Mamusia” zawarła porozumienie płacowe, teraz czas na pozostałe Spółki GK Enea.

Więcej szczegółów do uzyskania w siedzibach NSZZ Solidarność.

200- (130+70), 800, 1650>.

Wcześniejsze negocjacje.