Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Odział Gorzów Wlkp. - Wtorek, 23 Październik 2018r.

5 stycznia minister energii w imieniu akcjonariusza Skarbu Państwa powołał Małgorzatę Niezgodę do składu rady nadzorczej PKN Orlen. Do 27 grudnia 2017 r. sprawowała ona funkcję przewodniczącej rady nadzorczej Enei.

M. Niezgoda przetrwała "dobrą zmianę" w firmach państwowych. Jako jedna z nielicznych z poprzedniego rządu miała też zaufanie w PiS. Na tyle duże, że w ministerstwie awansowała i była przewodniczącą rady nadzorczej Enei. Za przewodniczenie RN Enei pobierała roczne pobory, w wysokości 53 tys. zł. Ile zarabia na zasiadaniu w innych RN? Niezgoda to dość ciekawy przypadek w karuzeli stanowisk, jaka rozkręciła się po wyborach dwa lata temu. Miejsce w radzie nadzorczej Enei zajęła w lipcu 2015 r., czyli krótko po tym, jak ministrem skarbu został Andrzej Czerwiński, zastępujący swojego kolegę z PO Włodzimierza Karpińskiego na kilka ostatnich miesięcy rządów Ewy Kopacz.

W ministerstwie skarbu, które za PiS zostało zlikwidowane, była naczelnikiem wydziału projektów strategicznych i nadzorowała wtedy całą branżę energetyczną. Zasiadała bądź też zasiada w radach nadzorczych: Kompani Węglowej, Radiu Gdańsk, Zespołu Elektrowni Wodnych Niedzica, PERN, KGHP, Mennicy Polskiej, ARP i PWPW. Za PiS nie tylko utrzymała stanowisko, ale można powiedzieć, że awansowała, zostając już nie naczelnikiem, ale dyrektorem w departamencie nadzoru w Ministerstwie Energii, którym kieruje minister Krzysztof Tchórzewski.

W ministerstwach zresztą pracowała już wcześniej bardzo długo. Zaczynała w 1996 roku w Ministerstwie Przekształceń Własnościowych, jeszcze w czasie, gdy premierem był Włodzimierz Cimoszewicz. Jej przełożonym był minister Wiesław Kaczmarek.

Więcej o RN Enea S.A.