Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Odział Gorzów Wlkp. - Wtorek, 25 Wrzesień 2018r.
27.11.2017 Nowa Umowa Społeczna w GK Enea.
Dodano: 27 Listopad 2017r. 15:16

W Poznaniu odbyło się pierwsze posiedzenie zespołu, którego celem jest zawarcie nowej umowy społecznej na okoliczność dalszej konsolidacji z Lubelskim Węglem „Bogdanka” i Elektrownią Połaniec. Nasze wcześniejsze pisma z 15 maja i 22 czerwca 2017r. nie doprowadziły do rozpoczęcia negocjacji, dlatego 8.11.2017 r. złożyliśmy wezwanie do negocjacji nowej umowy społecznej. Zaproponowaliśmy dwa terminy rozpoczęcia negocjacji. Ostatecznie zarząd zaproponował trzeci termin -27.11.2017 r. na, który się zgodziliśmy. Strona społeczna wytypowała swoich przedstawiciele do prac w zespole i wcześniej przesłała założenia przyszłej umowy.

W rozmowach ze strony zarządu Enea S.A. uczestniczyli Piotra Adamczak i Zbigniew Piętka. Część strony społecznej uczestniczyła w rozmowach na zasadzie telekonferencji. Ustalono, że dalsze negocjacje będą kontynuowane w formule 7 na 7 (po siedmiu przedstawicieli ze strony pracodawcy i społecznej). Pozostali mogą uczestniczyć w rozmowach bez prawa głosu. Na następne negocjacje związki zawodowe przygotują uszczegółowienie zaproponowanych 21 postulatów do Nowej Umowy Społecznej w GK Enea.

Więcej w temacie Umowy Społecznej

Założenia nowej Umowy Społecznej

Wcześniejsze spotkania w Enea S.A.