Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Odział Gorzów Wlkp. - Wtorek, 24 Październik 2017r.

W siedzibie związku przy ul. E. Borowskiego w Gorzowie Wlkp. spotkali się członkowie Gorzowskiego Zarządu Regionu NSZZ Solidarność (ZRG). Tematyka Obrad:

1.Akcja Letnia. Przewodniczący ZRG Waldemar Rusakiewicz w kilku zdaniach podsumował organizowane przez ZRG wczasy rodzinne oraz kolonie dla dzieci. Ze względu na niskie koszty, jest duże zainteresowanie takimi formami wypoczynku- wskazana kontynuacja w latach następnych.

2.Obchody 31 sierpnia w regionie. Podsumowano imprezy organizowane przez związek: - konferencja w Archiwum Państwowym w Gorzowie Wlkp.-„ Przeciwko stanowi wojennemu: wspomnienia i perspektywy. W 35 rocznicę największej demonstracji politycznej w historii Ziemi Lubuskiej” -polowa Msza święta na Placu Katedralnym przy Białym Krzyżu Solidarności. –XIX Bieg Solidarności w Gorzowie Wlkp.

3.Elektroniczna legitymacja członkowska-Wydano około 1000 nowych legitymacji członkowskich. Zaapelowano o dostarczanie elektronicznych list członków.

4.Termin następnego zebrania ZRG. Wstępnie ustalono termin zebrania na 14.11.2017 r.

5.Emerytury i renty z ZUS. Zaproszony gość Z-ca Dyr. ZUS w Gorzowie Wlkp. Jerzy Krzyżanowski przedstawił zmiany w prawie jakie nastąpiły od października 2017 r. i wynikały z przywrócenia wieku emerytalnego 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn. Wiele pytań dotyczyło: - sposobu obliczania emerytury, - emerytur pomostowych, -rent rodzinnych.

WZD ZRG

Wcześniejsze zebrania ZRG