Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Odział Gorzów Wlkp. - Niedziela, 20 Sierpień 2017r.
8.08.2017 Obradowała KM NSZZ Solidarność Enea.
Dodano: 9 Sierpień 2017r. 08:09

W Nowej Soli zebrali się członkowie Komisji Międzyzakładowej NSZZ Solidarność Enea (KM).Wybór miejsca spotkania nie był przypadkowy, wiązał się z pożegnaniem byłej Sekretarz KM- Dyrektor Rejonu Dystrybucji Nowa Sól-Hanny Wysockiej. Przed oficjalnym rozpoczęciem obrad członkowie KM  pożegnali naszą Koleżankę, która odchodzi na zasłużoną emeryturę. Były życzenia, prezenty, wspomnienia oraz tradycyjne STO LAT.

Tematyka obrad KM:

1.Sprawozdanie z działalności od 21 czerwca 2017 r. Członkowie prezydium zdali relację z najważniejszych wydarzeń jakie miały miejsce od ostatniego zebrania KM.

2.Odpraw emerytalna. Powrót  wieku emerytalnego (kobiety 60 lat, mężczyźni 65 lat) wiąże się z ryzykiem utraty odprawy emerytalnej wynikającej z ZUZP. Zarząd Enea powołując się postępowanie sądowe związku Synergia nie chce rozmawiać na temat interpretacji bądź protokołów dodatkowych do ZUZP. Upoważniono prezydium do podjęcia działań w celu zabezpieczenia interesów pracowniczych (odprawa emerytalna wynikająca z zapisów Układu Zbiorowego Pracy).

3. System Oceny Pracowniczej (SOP). Próba siłowego wprowadzenia SOP-u dalej są kontynuowana. Na spotkaniu stron dialogu w Enea S.A.- 3.07.2017 wezwaliśmy zarząd do wycofania się z tego programu. Zarząd oświadczył, że rozważy wniosek strony związkowej i do końca lipca da nam odpowiedź. Niestety odpowiedź jaką otrzymaliśmy 27.07.2017 jasno wskazuje na kontynuację procesów wprowadzających SOP. Znając negatywne stanowisko strony związkowej zarząd zaprosił nas do współpracy w procesie wdrażania SOP!!! Wspólne pismo organizacji związkowych z 31.07.2017 r. pozostało bez odpowiedzi, wdrażanie programu jest kontynuowane. KM podjęła decyzję o zgłoszeniu żądania w tym temacie i w przypadku dalszej kontynuacji prac związanych z SOP wejście w spór zbiorowy.  Prezydium spróbuje uzgodnić treść żądania z innymi organizacjami związkowymi.

4.Desygnowanie przedstawiciela do Rady Nadzorczej Enea Operatora (RN). W związku z rezygnacją  Waldemara Sali dotychczasowego naszego przedstawiciela w RN, KM dokonała wyboru nowej osoby. W tajnych wyborach wybrano Marka Michalczyka.

5. Ubezpieczenia grupowe, Pracowniczy Program Emerytalny (PPE). W październiku będzie aktualizowana umowa z PZU w zakresie ubezpieczenia grupowego. PPE nowe oferty przedstawione przez PZU i AVIVĘ są korzystniejsze od aktualnie obowiązujących. Prezydium ma doprowadzić do jak najszybszego podpisania nowej umowy na prowadzenie PPE.

6.Gospodarka magazynowa w Operatorze. Zarządy GK Enea podjęły działania w celu przejęcia magazynów Operatora przez Enea Logistyka. Wcześniejsze przykłady wydzielania służb z Operatora np. CUW, nie przyniosły spodziewanych efektów-obniżenie  kosztów. Zapewniania ,że żaden przenoszony pracownik na niczym nie straci okazały się kłamstwem. Istnieją obawy ,że podobnie może być w tym przypadku. Z drugiej strony zależy nam na zapewnieniu środków na finansowanie wszystkich Spółek w ramach ładu korporacyjnego. A może logistykę niech przejmie Operator ?

7.Szkolenia BHP. Do tej pory są zaległości z płatnościach dla osób szkolących w Oddziale Dystrybucji Poznań. Zmusza się też pracowników do wykonywania funkcji szkoleniowca bez płacenia nadgodzin związanych z dojazdem do miejsc szkoleń. Tematyka zostanie przekazana do zarządu Operatora.

8.Pielgrzymka do Rokitna. Z okazji X-lecia Operatora 2.09.2017 r. odbędzie się pielgrzymka do Rokitna. Gerard Falgowski w imieniu organizatora Katolickiego Stowarzyszenia Energetyków „Nazaret” zaprosił wszystkich do udziału w pielgrzymce. Zaapelował też o wsparcie dzieła odbudowy Katedry Gorzowskiej.

9. Pakiet socjalny. Nasza inicjatywa rozmów na temat nowego pakietu socjalnego na okoliczność konsolidacji GK Enea z Połańcem i Bogdanką spotkała się z pozytywnym odzewem wszystkich organizacji związkowych. Wytypowano osoby do prac w zespole do tego powołanym. Niestety kolejny temat wstrzymywany przez zarząd Enea S.A. –powoływanie się na postępowanie sądowe związku Synergia.

Wcześniejsze zebrania KM

SOP

Pismo ws odrawy emerytalnej z ZUZP

Nowa umowa społeczna.