Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Środa, 13 Listopad 2019r.

2 lipca 2017 Gorzów Wlkp. obchodzi 760 rocznicę nadania praw miejskich.

Władze miasta by godnie uczcić okrągłą  rocznicę zaplanowały wiele atrakcji. Dni Gorzowa 2017 rozpoczęły się 30 czerwca i miały trwać do 2 lipca. 2017 r.  30 czerwca  odbył się Festiwal muzyki i piosenki cygańskiej Romane Dyvesa. W wigilię święta 1 lipca 2017 r. trwały  rocznicowe obchody. Odbył się między innymi spływ kajakowy na trasie Santok-Gorzów Wlkp.

Kulminacją hucznych obchodów miały być występy gwiazd na wielkiej scenie zbudowanej  na gorzowskich błoniach.  Niestety po godz. 18 zauważono dym na  40 metrowej wieży Katedralnej. Przerwano mszę świętą , która w tym czasie odbywała się w świątyni i przystąpiono do akcji gaszenia pożaru. Dni Gorzowa 2017 również przerwano, wszyscy skupili się na ratowaniu Katedry. Walka z pożarem trwała całą noc, a rano dogaszano jeszcze pojedyncze zarzewia ognia. W akcji ratowniczej uczestniczyło 200 strażaków i 55 wozów. Gorzowianie spontanicznie uczestniczyli w wynoszeniu z zalanej Katedry jej wyposażenia. Wieża została poważnie uszkodzona i po zakończeniu akcji ratowniczej ze względów bezpieczeństwa zdjęto z niej górną kopułę.

2 lipca na błoniach na scenie na, której miały wystąpić gwiazdy odbyła się polowa msza święta w intencji wszystkich służb oraz mieszkańców, którzy ratowali Katedrę. Liturgii przewodniczył Ordynariusz Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej  bp. Tadeusz Lityński a uczestniczyli w niej licznie przybyli mieszkańcy miasta.

Wieża Katedralna wymagać będzie kosztownego remontu. Wiele instytucji zbiera fundusze na ten cel. Władze różnych szczebli obiecały pomoc w jak najszybszym remoncie i otwarciu świątyni.

Relacja TVN

Relacja TVP 3

Wiadomość tą wyświetlono 2077 razy.