Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 26 Wrzesień 2020r.
9.06.2017 X-lecie Enea Operator.
Dodano: 10 Czerwiec 2017r. 11:23

Dziesięć lat temu w bólach rodził się Enea Operator. Spór zbiorowy, protesty, ogłoszenie przez NSZZ Solidarność akcji strajkowej towarzyszyły temu wydarzeniu. Spisanie porozumień w Sierakowie doprowadziło w końcu do sfinalizowania pomysłu oddzielenia handlu od dystrybucji energii elektrycznej. Operator miał być niezależnym podmiotem zajmującym się przesyłaniem energii elektrycznej. Z perspektywy czasu nie widać tej niezależności, czyli przeprowadzanie tak poważnej operacji było niepotrzebne. Przez te 10 lat było wiele pomysłów na odchudzanie Operatora. (na terenie byłego Zakładu Energetycznego  Gorzów zlikwidowano blisko 300 miejsc pracy). Był również pomysł likwidacji Oddziału Dystrybucji Gorzów Wlkp. Tylko akcje strajkowe uniemożliwiły wprowadzenie w życie tego pomysłu. Podczas 5-lecia Operatora nie świętowaliśmy tylko protestowaliśmy.

Czy mamy co świętować obecnie? Operator jest największą i jedną z  najważniejszych spółek Grupy Kapitałowej Enea, przynosi też do grupy największe dochody. Po zmianie ekipy rządzącej widać niewielką poprawę w sposobie prowadzenia dialogu społecznego, jednak  pomysły POprzedniej ekipy są dalej realizowane.  Czekamy na dobrą zmianę i odcięcie się od poronionych pomysłów POprzedników. Aktualnie czekamy na upublicznienie prac zespołów powołanych do opracowania programów standaryzacji i etatyzacji Rejonów i Oddziałów Dystrybucji. (niektórzy twierdzą, że zespoły zakończyły już pracę, jednak przed jubileuszem nie chciano denerwować strony społecznej -mogłoby to doprowadzić do protestu podobnego jak podczas 5-lecia). Poczekajmy, niedługo pewnie poznamy, kolejne pomysły na restrukturyzację Operatora.

Wracając do 10-lecia. Obchody rocznicowe odbyły się w Murowanej Goślinie, gdzie odbył się festyn rodzinny dla Pracowników spółki i zaproszonych gości, wśród których znaleźli się Pani Marszałek Maria Koc, Pan Krzysztof Tchórzewski Minister Energii, Pan Maciej Bando Prezes URE, Pan Mirosław Kowalik Prezes Grupy Enea oraz wszyscy Prezesi spółek dystrybucyjnych w Polsce. Parlamentarzyści, wojewodowie, samorządowcy i pracownicy Spółki.  Gościem honorowym był Prezydent Polski Andrzej Duda.

Dla uczestników festynu przygotowano mnóstwo atrakcji podczas, których zarówno dorośli jak
i dzieci mieli możliwość miłego spędzenia czasu. Na najmłodszych było mini zoo, ogród bajek, zamek rycerski. Można też było postrzelać z łuku i procy. Organizatorzy zadbali by nikt nie chodził głodny. Na deser przygotowano wielki okolicznościowy tort.  Zasłużeni otrzymali Dyplomy uznania za szczególne zaangażowanie w rozwój Spółki Enea Operator. Wśród wyróżnionych znaleźli się przedstawiciele naszego Oddziału: -Edward Bułkowski, -Jacek Wieczorek, -Feliks Jacko, -Dariusz Król, Mieczysław Garus, -Marek Kamzela.

Kulminacją piątkowych uroczystości było  największe widowisko  historyczne w Polsce „Orzeł i Krzyż”. Kilkuset aktorów-wolontariuszy, niezwykłe efekty specjalne i najsłynniejsze symbole polskiej historii, sztuki i legend towarzyszyły dwugodzinnej podróży  po dziejach naszego Narodu.

Szersza relacja i więcej zdjęć już wkrótce…

V-lecie Operatora.

Orzeł i Krzyż