Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Środa, 13 Listopad 2019r.

W Sądzie Rejonowym w Gorzowie Wlkp. w Wydziale  Pracy i Ubezpieczeń Społecznych odbyła się pierwsza rozprawa dotycząca wypłaty świadczenia pieniężnego wynikającego z  Porozumienia ze Zdroiska z 28.05. 2008 r.

Krótka relacja z Sądu: Na Sali obecni byli pełnomocnicy stron oraz nasi koledzy, którzy domagają się sprawiedliwości. Pełnomocnik  Enei próbował przedstawić brak podstaw prawnych do domagania się w/w świadczenia , próbował przekonać Sąd, że umowa (porozumienie) jest niezgodne z prawem. Zarzucił też, że kwota została wyliczona nie wiadomo na jakiej podstawie a dodatkowo jest przedawniona.  Sąd na szczęście podjął się wyjaśnienia sprawy i wyznaczył wstawienie się światków w następnym terminie tj. 24 maja 2017 r. Sędzia próbował jeszcze namówić strony do zawarcia ugody, ale pełnomocnik Enea stwierdził , że nie ma takich pełnomocnictw.

Geneza sporu : Zgodnie z Porozumieniem ze Zdroiska, Enea S.A. miła wypłacić uprawnionym pracownikom świadczenie pieniężne w  łącznej wysokości 14,5 mln. zł. Stosując różne kruczki prawne (opinie prawników , nieudostępnienie związkom zawodowym listy uprawnionych) do dnia dzisiejszego nie  wypłacono w/w kwoty (mimo, że świadczenie takie zawarte zostało między innymi w Prospekcie Emisyjnym jak Enea wchodziła  na Warszawską Giełdę Papierów Wartościowych). Dlatego 95 Pracowników  Członków NSZZ Solidarność Enea Gorzów Wlkp., którzy nie nabyli praw do akcji Enea, domaga się od Enea S.A. wypłaty świadczenia pieniężnego wynikającego z w/w porozumienia. Sądowe zawezwanie do próby ugody złożone 30.03.2016 r. w Sądzie Rejonowym w Poznaniu  nie przyniosło spodziewanego efektu ( zawarcia ugody) ale przedłużyło o kolejne trzy lata przedawnienie się tej sprawy, dla tych osób. Z tego grona dwie osoby złożyły 15.11.2016 r. pozew w Sądzie Rejonowym w Gorzowie Wlkp. Pomoc prawną na każdy etapie dochodzenia swych praw zapewnia NSZZ Solidarność. Mamy nadzieję, że w Polsce nastanie w końcu normalność i podpisywane umowy będą respektowane i realizowane.

Więcej w tym temacie.

Relacja z podpisania porozumienia w Zdroisku.