Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Odział Gorzów Wlkp. - Poniedziałek, 16 Lipiec 2018r.

W Poznaniu kontynuowano rozmowy celem zawarcia porozumienia określającego zasady polityki płacowej w Enea Operatorze w 2017 r. Na  negocjacje stawił się cały zarząd Enea Operatora. (w negocjacjach uczestniczyła taż „mamusia” –było to szczególnie widoczne w czasie kilkukrotnie ogłaszanych przerw). Po raz kolejny widać jak na dłoni pełną niezależność Operatora. Długie negocjacje,  nie doprowadziły do zawarcia oczekiwanego porozumienia. Wielokrotnie powtarzane strony związkowej (zwiększanie zakresu obowiązków, zmiana na rynku pracy-rynek pracownika, planowana inflacja-realny spadek wynagrodzeń), nie przekonały strony pracodawcy. Jak to się dzieje, że na kolejną edycję PDO tworzy się rezerwy finansowe i wypłaca się odprawy po kilkaset tysięcy zł., a na podwyżki dla tych co zostają w GK Enea przeznacza się żenująco małe kwoty?. Powoli przestajemy być atrakcyjnym pracodawcą, no może z wyjątkiem kadry menadżerskiej. Zarząd wielokrotnie powtarzał, że nie może przekroczyć budżetu na wynagrodzenia ustalonego przez organy nadzorcze. Jak to się dzieje, że najpierw przyjmuje się wskaźniki przyrostu wynagrodzeń, a później przystępuje się do „negocjacji” płacowych- można to podciągnąć pod negocjacje w złej wierze.

Stronie związkowej nie pozostaje nic innego jak zgłosić żądanie płacowe i wejść w spór zbiorowy.

Zamiast premii świątecznej na Wielkanoc szykuje się spór zbiorowy.

Wcześniejsze rozmowy w Operatorze.