Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Odział Gorzów Wlkp. - Poniedziałek, 16 Lipiec 2018r.

Enea kupiła 100 proc. akcji Engie Energia Polska za podawaną wcześniej wstępną cenę w wysokości 1,264 mld zł - podała Enea w komunikacie. Jak ocenia grupa, transakcja wpłynie pozytywnie na jej udział w hurtowym rynku energii, a także spowoduje wzrost przychodów i poziomu EBITDA grupy.

"Akcje zostały nabyte w głównej mierze ze środków własnych spółki, w tym ze środków pozyskanych w ramach pierwszej publicznej emisji, a także emisji obligacji przeprowadzonej w ramach programu gwarantowanego przez Bank Gospodarstwa Krajowego" - podano w komunikacie.

"W pełni skorzystaliśmy z szansy, która pojawiła się na rynku. Na korzystnych warunkach finansowych pozyskaliśmy cenne aktywo. Biorąc pod uwagę wartość przedsiębiorstwa, za każdy zmodernizowany i spełniający obowiązujące normy środowiskowe 1 MW mocy zapłaciliśmy ok. 0,54 mln zł. Enea pozyskała jedną ze sprawniejszych elektrowni systemowych, którą będzie eksploatowała przez wiele lat, zapewniając bezpieczeństwo i niezawodność dostaw energii dla naszych Klientów" - podkreślił Mirosław Kowalik, prezes Enei.

Wstępna cena sprzedaży Engie Energia Polska ustalona została 3 marca. Jak podano, będzie ona podlegać rewizji ze strony spółki i ewentualnym korektom, na zasadach opisanych w umowie warunkowej sprzedaży EEP z Engie International Holdings B.V. z 23 grudnia 2016 roku.

”Do Grupy Enea dołączyła w pełni oddłużona i dobrze funkcjonująca spółka generująca znaczący poziom EBITDA oraz pozytywne przepływy pieniężne. Wpłynie to na wzrost przychodów i poziom EBITDA Grupy Enea. Za 1,26 mld zł kupujemy całe przedsiębiorstwo, na które oprócz infrastruktury składa się również kapitał obrotowy na poziomie ok. 600 mln zł. Oznacza to, że spółka nie wymaga naszego wsparcia w tym zakresie” - zaznaczył Mikołaj Franzkowiak, wiceprezes Enei ds. finansowych.

Łączna moc zainstalowana brutto w EEP wynosi ok. 1,9 GWe, co pozwoliło na wytworzenie ok. 10,2 TWh energii elektrycznej w 2016 roku. Elektrownia Połaniec spaliła ok. 3,9 Mt węgla oraz ok. 1,7 Mt biomasy.

Jak podano, dla porównania moc zainstalowana w Enei na koniec 2016 roku to 3,3 GWe, a według wstępnych wyników sprzedaż energii elektrycznej i paliwa gazowego odbiorcom detalicznym wyniosła 18,0 TWh przy całkowitym wytwarzaniu 13,6 TWh.

Połaniec był elektrownią prywatną przez 13 lat. Został kupiony „na raty” w 2000 i  w 2003 r. przez belgijski wtedy Electrabel. Belgowie zapłacili Skarbowi Państwa 247 mln euro, do tego za ok. 200 mln zł skupili akcje pracownicze.  Electrabel wraz grupą Suez utworzył kilka lat później GDF Suez – jedną z największych firm energetycznych na świecie, która w 2015 r. zmieniła nazwę na Engie.

W 2010 r. to GDF Suez o mały włos nie kupił Enei. Francuzi byli faworytami w wyścigu do prywatyzowanej  wówczas polskiej spółki. Kluczowi pracownicy GDF Suez w Polsce szukali już domów w Poznaniu. Resort skarbu przyznał jednak wyłączność negocjacyjną spółce Jana Kulczyka, licząc, że wywinduje jeszcze cenę. Centrala w Paryżu uznała to za niepoważne traktowanie i wycofała ofertę.

Repolonizacja Połańca

Kupno Enei przez EDF-protesty

Budowa El. Połaniec

Protesty przeciwko sprzedaży Enei Francuzom.