Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Czwartek, 14 Listopad 2019r.

Msza  święta w katedrze którą odprawił ks bp.Stefan Regmunt rozpoczęła tegoroczne obchody 90 rocznicy Odzyskania Niepodległości w Gorzowie Wlkp.

Po mszy niepodległościowy korowód: ułani na koniach, marszałek Józef Piłsudski w bryczce, orkiestra i kompanie honorowe wojska i policji, harcerze z pochodniami ,poczty sztandarowe wśród których nie mogło zabraknąć pocztu Solidarności Enea Oddział Gorzów Wlkp przemaszerował ulicami Gorzowa.

Tysiące gorzowian witało brawami marszałka Józefa Piłsudskiego (aktor Michała Anioł) i prawdziwych ułanów na czele korowodu, który przeszedł ulicą Sikorskiego do skweru u zbiegu ulic Orląt Lwowskich i Estkowskiego vis-a-vis hotelu Qubus.

Na Skwerze czekał już odlany z brązu Pomnik Marszałka Piłsudskiego na koniu, który powstał staraniem stowarzyszenia pod przewodnictwem Zenona Michałowskiego. Pomnik powstał  też dzięki działaczom Gorzowskiej Solidarności ,którzy w osobach Jarosława Porwicha i Waldemara Rusakiewicza czynnie uczestniczyli w  pracach stowarzyszenia budowy pomnika.

Po odsłonięciu członkowie stowarzyszenia przekazali pomnik Marszałka  miastu.

Wszyscy  uczestnicy obchodów 90 rocznicy Odzyskania Niepodległości byli zgodni: nie było piękniejszego Święta Niepodległości w Gorzowie