Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Piątek, 25 Wrzesień 2020r.
1.06.2015 Atomowe zarobki dla wybranych.
Dodano: 1 Czerwiec 2015r. 08:04

Prawie 100 tys. zł miesięcznie wynosiła płaca w zarządzie spółek państwowego koncernu Polska Grupa Energetyczna zajmujących się przygotowaniem polskiej elektrowni jądrowej .

Koncern do przygotowania inwestycji powołał spółkę PGE EJ1. Z oświadczenia majątkowego wiceministra skarbu Zdzisława Gawlika, który był wiceprezesem w atomowych spółkach PGE wynika, że w pierwszej połowie 2013 r. uzyskał wtedy dochód w wysokości 599 340 zł, czyli niemal 100 tys. zł miesięcznie.

Były minister skarbu Aleksander Grad po odejściu z atomowej spółki PGE został w lutym zeszłego roku wiceprezesem Taurona i na tym stanowisku zarobił 1 mln 63 tys. zł, czyli blisko 120 tys. zł miesięcznie.

15 kwietnia 2015 roku Enea, KGHM Polska Miedź oraz Tauron Polska Energia zawarły umowę kupna od PGE Polskiej Grupy Energetycznej udziałów PGE EJ 1 - spółki celowej, która jest odpowiedzialna jest za przygotowanie i realizację inwestycji polegającej na budowie i eksploatacji pierwszej polskiej elektrowni jądrowej o mocy ok. 3.000 MWe.

W związku z zawarciem umowy Enea, KGHM i Tauron nabyły od PGE po 10 proc. udziałów w PGE EJ 1 i zapłaciły za nie po 16 mln zł.

Teraz widać po co spółki kupiły udziały w PGE EJ1.

Horrendalne zarobki w energetyce.